top of page

הבלוג

טיפים ורעיונות להורים

החופש להיות בבית

החופש הגדול כבר כאן ושוב ההתלבטות הזו: לצאת או להישאר בבית?

אל הקרירות של המזגן והפיתויים שבטלוויזיה ובמחשב, מתלווה בחופש הספציפי הזה גם תחושה ש"עדיף לא להסתובב אם לא חייבים". כי יש קורונה. ותוסיפו את העובדה שבתי הקולנוע, הבריכות וחלק מן האטרקציות הממוזגות סגורות לאור ההנחיות – וקיבלתם קיץ משעמם ביותר...

לאור המצב ריכזתי כאן עשרה רעיונות לדברים שאתם יכולים להעסיק בהם את הילדים במסגרת הבית, כשהרעיון המרכזי הוא: דברים שהילדים יכולים להעסיק בהם את עצמם. אולי אתם תצטרכו לעזור להם להתחיל, אבל שבהמשך הם ימשיכו בעצמם ואתם תצטרכו לכל היותר להשגיח ולא יותר מזה.

לא. לא התאמצתי להיות מקורית... בהחלט יכול להיות שחלק מהרעיונות כאן לא יחדשו לכם. אבל אם הצלחתם לקבל מהרשימה אפילו רעיון אחד חדש – אני את שלי עשיתי... :-)

שנתחיל? יאללה!

1) הבית של יעל - תקופת הקיץ היא תקופה של מעברי דירה. יש סיכוי לא רע למצוא קרטון ענק של מקרר או מזגן זרוק ברחוב. רחמו עליו ואספו אותו הביתה, למרפסת או לגינה. כדי להפוך אותו לבית קטן לילדים, כל מה שאתם צריכים זה סכין יפנית טובה: חותכים את הארגז לגובה שהילד ירגיש בו בנוח, חותכים דלת וחלון, והנה – בית קטן שאפשר לשחק בו אפילו כמה ימים, עד שנמאס. המשקיעים יכולים לצבוע ולקשט את הבית עם צבעי גואש (רק זה כשלעצמו יכול להפוך לפרויקט של כמה ימים) או לתלות ציורים על הקירות. אפשר לעשות בבית פיקניק, לארח חברים, אחים או בובות... וכשנמאס מעמיסים את הכל לפח הקרוב.

2) מחנה בסלון – הרעיון דומה, רק בגרסת הבד: לוקחים שמיכה דקה, ארבעה כסאות ואטבי כביסה ומכינים אוהל. באוהל כמובן אפשר לשחק, לאכול ולארח. אם הילדים בעניין, אפשר לשים באוהל את המזרונים שלהם ולתת להם לישון שם: קמפינג בסלון.

3) משחקי מים – ילדים ומים זה הולך מעולה ביחד. אם יש לכם בריכה מתנפחת בבית – זה הזמן לנפח אותה, להזמין חבר או שניים ולעשות מסיבת בריכה במרפסת. אנחנו גם מחברים את צינור ההשקיה של הגינה למגלשת פלסטיק ומשדרגים את החוויה לפארק מים של ממש 😊. אופציה נוספת היא משחקים בבועות סבון. בפוסט הזה תוכלו למצוא כמה רעיונות.

4) לקפוץ על החיים – לנו יש בבית פוף ענק של מילגה, ואחת מהפעילויות שתמיד היו אהובות על ילדי כשהיו צעירים היא קפיצה על הפוף הענק. הילדים גוררים את הפוף לאזור מרווח בבית (אצלינו זה המטבח) מרפדים מסביב בכריות או מזרן ומניחים כסא בראש הפוף. ואז לפי תורות – הילדים עולים על הכסא וקופצים בצווחות של גיל על הפוף הענק. מנסיון, זה יכול להעסיק אותם לפחות שעה. כן צריך מבוגר באזור שישגיח שהילדים לא קופצים אחד על השני, ושאין איזה רהיט קרוב מדי.

5) דפי צביעה – אם הילדים שלכם אוהבים לצבוע, זכיתם! האופציה הקלה ביותר היא להיכנס לגוגל, ולרשום שם בחיפוש את גיבור או גיבורת התוכנית האהובה על ילדכם פלוס צמד המלים "דפי צביעה". מיד תקבלו עשרות של תמונות רלוונטיות להדפסה, נשאר לילד רק לבחור... אופציה מגניבה נוספת היא להוריד דפי צביעה מיוחדים שמתעוררים לחיים בעזרת אפליקציה חינמית מגניבה, הנה פוסט שמסביר על זה.

6) יצירה זה רעיון ממש לא רע – בתור חובבת יצירה מושבעת אני מרשה לעצמי לומר שלא תמיד זה מתאים. לפעמים אין כוח ללכלוך, ולפעמים הילדים צעירים מדי והם לא באמת יכולים לעבוד באופן עצמאי. אבל, אם הילדים שלכם אוהבים יצירה ומסוגלים להעסיק את עצמם בזה – זה מעולה. גם מפתח את הדמיון ואת היצירתיות, גם מפתח מוטוריקה ותיאום יד עין, היתרונות הם רבים. אז מה אפשר לעשות? תלוי בגיל: בגיל 4 או פחות – יצירה בבצק משחק, מדבקות, צביעה בגואש: אפשר למצוא בחנויות הסטוק המון דברים מעץ שניתן לצבוע ולקשט. בגיל 5-6 – צמידים ומחרוזות מחרוזים קטנים, צביעה בטושים כשמתאמצים להישאר בקווים, פיסול דמויות או הכנת מגנטים ב-iclay, הכנת דמויות מגלילי נייר טואלט ועוד. בגיל 7 ומעלה – אפשר להוסיף גם קליעה של צמידים, קישוט מחברות או עפרונות, יצירת סימניות מצחיקות, פיסול בחימר או בפימו, רקמה (אפשר להשיג קיטים מתאימים בחנויות יצירה), יצירת מחרוזות ועוד.

7) ספר זה כל הסיפור – גם בתקופת הקורונה חלק מהספריות פתוחות, וזה זמן מצוין להתחיל לבקר בהן. השפע שקיים בספריה מזמין גם את הילדים שפחות מתלהבים, לבדוק איזה אופציות יש. כיום חלק גדול מהילדים אוהבים ספרי קומיקס, או ספרים המשולבים עם קומיקס: השילוב של הרבה ציורים ומעט טקסט עוזר לצלוח את הספר במהירות, גם לילדים שאינם נהנים מקריאה. הנה כמה המלצות מהניסיון שלנו: סדרת ספרי "בון" (ג'ף סמית), סדרת ספרי "קפטן תחתונים" (דאב פילקי), "חיוך", "אחיות" ו"דרמה" (ריינה טלגמאייר), סדרת ספרי "הקמע" (קאזו קיבואישי), סדרת ספרי "נייט הגדול" (לינקולן פרס), "ריקטי סטיץ'" (פרקס ג'יימס) ועוד.

8) לעשות סדר בבלגן – הקיץ זה זמן מצוין לעשות סדר במגירות המשחקים: את הצעצועים השבורים נשים בפח, את המשחקים שכבר לא מתאימים לנו בגיל אפשר לתרום לגן של קטנים (או לאפסן למען הדורות הבאים). מניסיון, זה מאד כיף להיזכר במשחקים שכבר שכחנו שיש לנו או לגלות כאלו שקיבלנו בירושה מאחים או בני דודים. את תהליך הסידור מתחילים ביחד, ונותנים לילד להמשיך ולקבוע בעצמו – מה הוא צריך ומה אפשר לתת או להעביר הלאה. הזדמנות נהדרת לילד לחוות שוב את הרגעים הנעימים שהיו לו עם הצעצועים השונים, והזדמנות להכניס אווירה של זרימה לפינת המשחקים. על הדרך אנחנו מלמדים את הילד על נתינה ועל סדר וארגון.

9) חפש את המטמון – משחק חיפוש המטמון הוא משחק שכל הילדים אוהבים. ההתרגשות שבחיפוש, והסיפוק שבמציאת המטמון הן תחושות נהדרות. הכי טוב לגייס אח או אחות גדולים שיכינו את המשחק, ככה תעסיקו את כולם בפעילות מועילה. אפשרות נוספת היא להכין בעצמכם או להוריד מחנות האתר שלנו משחק שאפשר לשחק בבית.

10) פרויקט מעניין – הגדירו עם הילד "פרויקט של יום אחד" בתחום שמעניין אותו, ושהוא מסוגל להתמודד איתו בכוחות עצמו. אפשר לשלב באתגר ילדים נוספים: אחים, חברים, בני דודים. או שכל אחד יעשה חלק אחר בפרויקט, או שכל אחד מהם יכין פרויקט משלו ובסוף התהליך ישוו את התוצרים. לדוגמה: הילד שלכם אוהב לבנות בלגו? הגדירו נושא (חוף ים, כלי טיס, ארמון וכדומה) ותנו לו לבנות את יצירת המופת שלו. הבת שלכם אוהבת לצלם סרטונים? הגדירו נושא ותנו לה להכין סרטון סטופ-מושן שתוכל להשוויץ בו בסוף היום. הבן שלכם אוהב נינג'ה? הראו לו איך מחפשים סרטונים ביוטיוב שמסבירים איך מכינים חרבות מנייר (כמו זו למשל). מקווה שהבנתם את הרעיון...

זה הכל הפעם, מאחלת לכם ולילדים שלכם חופש גדול מהנה, קריר ושפוי! ואם יש לכם רעיונות נוספים, אשמח שתשתפו אותי ואוסיף אותם לפוסט.

| נהנים מהתכנים בבלוג?

הרשמו עכשיו לניוזלטר וקבלו מתנה: קובץ פעילויות קלילות לבית להדפסה שיגרמו להם לתרגל קריאה בכיף!

חיפוש לפי תגיות

פוסטים אחרונים

bottom of page