top of page

הבלוג

טיפים ורעיונות להורים

המדריך השלם לוועד ההורים: כמה לגבות ורעיונות למתנות ולפעילויות

התנדבת לוועד ההורים? כל הכבוד!!! 👌 ומה עכשיו? המממ... 🤨 בפוסט הזה אסכם את התובנות שצברתי מהניסיון שלי כוועד וגם כמישהי שבשנים האחרונות מוכרת מתנות סוף שנה לילדים ומתנות ימי הולדת לילדים, וכמובן שגם לוועדי הורים. מה הם השלבים לאורך השנה, איך מחליטים כמה לגבות וכמובן – מה עושים עם הכסף?

אז התנדבת להיות חלק מוועד ההורים של הגן או הכיתה? נהדר וכל הכבוד. הנה מה שצריך לקרות עכשיו, לפי הסדר (פחות או יותר):

  1. פגישת הכרות של חברי הוועד בינם לבין עצמם.

  2. פגישת תיאום ציפיות של הוועד עם המורה/גננת.

  3. גיבוש תכנית פעילויות למהלך השנה ותכנון תקציב בהתאם.

  4. חלוקת עבודה לאורך השנה.

  5. תכנון מסיבת סיום ומתנות סוף שנה לילדים ולמורה / לגננת.

בהמשך אני מפרטת על כל אחד מהשלבים, אז קדימה. שנתחיל?

אמהות יושבות בכיתה

פגישת הכרות של חברי הוועד

בין אם אתם שני אנשים בוועד או חמישה, ההכרות הראשונית היא חשובה. ברוב המקרים, כל אחד מחברי הוועד מחזיק פרשנות שונה למהות התפקיד של וועד ההורים. כדאי לוודא מה כל אחד יכול ורוצה לעשות ולתכנן בהמשך את חלוקת המשימות בהתאם. אני למשל, אשמח לארגן הפעלה לילדים, אבל רכישת מתנות לצוות החינוכי זו משימה שמאתגרת אותי. יש הרבה הורים שאצלם זה בדיוק הפוך. אם אין אף אחד שאוהב להפעיל, ייתכן שתחליטו לא לארגן פעילויות מחוץ לשעות הגן / בית הספר, או לחילופין – לשכור שירותי מפעיל. התקציב יצטרך להיבנות בהתאם. כמו כן, כדאי להחליט במסגרת הפגישה מי יהיה הגזבר שאחראי על ניהול הכסף, מי יהיה ה"דובר" שכותב הודעות בקבוצת הוואטסאפ של הורי הגן / כיתה, ומי איש הקשר המרכזי מול הגננת / מורה. וכמובן – קבוצת וואטסאפ של הוועד. חשוב! 😊


פגישת תיאום ציפיות עם המורה/גננת

אחרי שעשיתם פגישת הכרות בניכם והבנתם בגדול מה הולכים לעשות, זה הזמן לשוחח עם המורה / הגננת. פעמים רבות הצוות החינוכי מניח שוועד ההורים יספק חומרים לפעילויות שמתרחשות בכיתה או בגן. למשל: להביא תפוחי עץ ודבש לראש השנה, רכישת סופגניות למסיבת חנוכה, רכישת משלוחי מנות לילדים ועוד.


בכיתה א' ייתכן שהצוות החינוכי ייזום פעילויות שקשורות ללימודים: אני זוכרת שבכיתה של הבן הגדול שלי חגגו את לימוד האות פ' עם פלאפל לארוחת עשר. מי שילם על זה? וועד ההורים כמובן. בכיתה ב' חוגגים את קבלת התורה וגם זה עלול להיות כרוך בהוצאות מסוימות. לכן כדאי לשמוע מהגננת / המורה את הדברים להם היא מצפה ולשלב אותם בהמשך בתקציב שאתם מתכננים.

גיבוש תכנית פעילויות למהלך השנה ותכנון תקציב בהתאם

החלק היותר מורכב הגיע: תכנון התקציב. הכינו רשימה של כל הפעילויות שתכננתם בעצמכם כולל אלו שהגיעו מהמורה / הגננת. עבור כל פעילות העריכו כמה היא תעלה, בהתאם לחומרים הנדרשים לפעילות ואם יש מפעיל חיצוני שמעורב.

לרשימה שהכנתם הוסיפו את העלויות הבאות, שמקובלות ברוב המסגרות החינוכיות:

  • עלות מתנת יום הולדת לילדי הגן / הכיתה – אם אתם מתכננים לרכוש כזו.

  • עלות של מתנות סוף שנה לילדים.

  • עלות של מתנות סוף שנה לצוות החינוכי.

שמתי לב שבשנים האחרונות יש וועדי הורים שרוכשים גם מתנות פסח לצוות החינוכי, משלוח מנות מפנק בפורים ואפילו מתנות יום הולדת למורה / לגננת ולסייעת. לדעתי האישית זה מיותר ובזבוז של כספי ההורים. אבל זו דעתי בלבד, ואתם תחליטו את מה שתחליטו.


בסוף הפוסט הזה תוכלו למצוא קישור לקובץ אקסל המכיל תבנית של תקציב לדוגמא שתוכלו למלא בעצמכם.

לבסוף, בצעו סיכום של כל העלויות ברשימה וחלקו את הסכום שהתקבל בכמות הילדים בגן / בכיתה: המספר שתקבלו הוא הסכום שצריך לגבות כדי לממש את כל התוכניות שלכם. 😊 את הגבייה ניתן לבצע במזומן או דרך אפליקציה: ביט / PayBox / Pay. בכולן אפשרות נוחה לגביית כסף ואחסונו, והגבייה קלה ונוחה לרוב ההורים. ומי שלא זורם עם האפליקציה (ותמיד יש כאלו...) יעביר לכם במזומן.


אבל רגע אחד. לפני שאתם פותחים קבוצה לתשלום. תבדקו את המספר שקיבלתם:

השוו אותו למה ששילמתם בשנה שעברה. השוו אותו למה שהחליטו לגבות בכיתות המקבילות. אתם מן הסתם מכירים חלק מההורים האחרים בכיתה / בגן, חישבו אם יש הורים שיתקשו לעמוד בתשלום כזה.

ועכשיו תסתכלו שנייה על גובה התשלום שיצא לכם: האם הוא סביר או גבוה? (מה זה גבוה? לדעתי מעל 200₪ זה ממש גבוה). אם התשלום יצא גבוה, אני ממליצה לחזור לרשימה שהכנתם ולבדוק על מה אפשר לוותר כדי להוריד את הסכום.


חלוקת עבודה לאורך השנה

כמו שכתבתי קודם, לכל אחד יש את המשימות שחביבות עליו יותר ופחות. תקבעו מראש מי מארגן את טיול השבת, מי קונה מתנות לילדים, מי לצוות, ומי בודק עלויות של מפעיל למסיבת הסיום.


קחו בחשבון שלאורך השנה יצוצו קשיים ויתגלעו ויכוחים בנושאים שלא צפיתם מראש. בוודאות. שמרו על גישה עניינית וחיובית, התנסחו בכבוד אחד אל השני והימנעו מירידה לפסים אישיים מול חבר צוות כזה או אחר. עבודת צוות טובה היא המפתח לפעילות מוצלחת.


לא כל פעילות דורשת מפעיל ותקציבי ענק. הנה כמה רעיונות לפעילויות גיבוש שתוכלו לארגן בעצמכם בתקציב מינימאלי:

  • אח"צ משחקי קופסה: כל ילד יביא מהבית משחק קופסה אחד שחביב עליו. הילדים יכולים להתחלק לקבוצות של 3-4 ילדים ולשחק ביחד. מתאים במיוחד לימים חורפיים.

  • אח"צ בינגו ומשחקי חברה: אפשר לשלב משחק בינגו עם משחקים נוספים כגון: חבילה עוברת, משחק הכסאות ועוד. מומלץ לקנות פרסים סמליים (בסכום של 2-3 ₪ ליחידה) לכל המשתתפים ואפשר לפרגן לזוכה הבינגו בפרס יותר משמעותי (משחק קופסה או ספר למשל). אחד או שניים מההורים יכולים להנחות את המשחקים.

  • אח"צ ספורטיבי: עם משחקי תחרויות ספורטיביים כגון תופסת, מרוצי שליחים, משיכת חבל ועוד. אם יש הורה שעוסק בחינוך גופני או אימון גופני מומלץ לשלב אותו בתכנון ובהפעלת האירוע.

  • טיול שבת: ארגון טיול לילדי הכיתה בליווי המשפחות הוא חוויה מגבשת שיוצרת זכרונות וחברויות חדשות. גם בין הילדים וגם בין ההורים. אפשר לשלב עם פיקניק ו/או אפיית פיתות על סאג' (את הבצק צריך מישהו להכין מראש).

  • וכאן תוכלו למצוא עוד רעיונות להפעלה של ל"ג בעומר.

תכנון מסיבת סיום ומתנות סוף שנה לילדים ולמורה / לגננת

את סוף השנה בדרך כלל מציינים בפעילות בכיתה, ולפעמים גם בפעילות נוספת מחוץ לשעות הלימודים. הרעיונות הם רבים ומגוונים: אפשר להזמין מפעיל לפארק השכונתי, לארגן מפגש של כל הילדים בבריכה קרובה, להפעיל בעצמכם את הילדים ב"חפש את המטמון" בשכונה ועוד.


במהלך פעילות סוף השנה מקובל לתת מתנה לצוות החינוכי, ואל תשכחו להוסיף למתנה ברכה אישית שמכילה התייחסות לעבודתה עם הילדים לאורך השנה. תהיו בטוחים שהמורה / הגננת / הסייעת יעריכו ויוקירו את המלים החמות שלכם יותר מכל מתנה חומרית שתרכשו עבורה.


יש אינסוף אפשרויות לרעיונות למתנת סוף שנה לילדים, הנה כמה דוגמאות:

  • ציוד לבית הספר: בקבוק שתייה עם שם הילד, קלמר עם שם הילד, קופסת אוכל עם שם הילד, חידות מתגרדות.

  • מתנה שאפשר להשתמש בה בבית: משחק קופסה, כובע מצחייה, ספר קריאה, מגבת חוף, פד לעכבר.

  • מתנה שהיא מזכרת: תמונה על בלוק עץ, מחזיק מפתחות עם תמונה או שם, פאזל עם תמונות ילדי הכיתה, משחק קופסה עם תמונות ילדי הכיתה, מגנט עם תמונת הילד.

אז מה עוד נשאר לעשות? פשוט לעשות. :-)

כאן תוכלו להוריד קובץ אקסל עם תבנית לתקציב דוגמא.


school bag

שתהיה לכם שנת פעילות מוצלחת ומהנה!


פוסטים קשורים

הצג הכול

| נהנים מהתכנים בבלוג?

הרשמו עכשיו לניוזלטר וקבלו מתנה: קובץ פעילויות קלילות לבית להדפסה שיגרמו להם לתרגל קריאה בכיף!

חיפוש לפי תגיות

פוסטים אחרונים

bottom of page